Everything moves, everything grows. Things stand still just for a moment,

then keep on moving − like animals.

Johannes Uhl (1935-2018)

Everything moves, everything grows.

Things stand still just for a moment,

then keep on moving − like animals.

Johannes Uhl (1935-2018)

OSTROWER LEERE

BACHELOR-THESIS
B.SC. – BTU COTTBUS-SENFTENBERG
03.2018 – 7. SEMESTER

BACHELOR-THESIS
B.SC. – BTU COTTBUS
03.2018 – 7. SEMESTER

Masterplan with urban concept (architectural focus in light orange)

Southeast the historical centre in Cottbus, between water, trees and city, a – still – empty areal of nearly 5 hectares is situated: Cottbus Ostrow (Ostrow means island in the ancient, local language). The definitive fall of the local textile industry coincided with the fall of the Berlin Wall, and most industrial buildings were torn off without any replacement plan whatsoever.

A comprehensive urban concept was developed for the site, which forsees open cityblocks as a means to separate between public and private spaces without creating an hermetic seal. A central public piazza and various public functions complement the new district and give it its own identity.

The architectural focus was laid on the building with, arguably, greatest urban significance. From the historical city core, it is the first volumen from the new quartier to be spotted. The irregular geometry of the plot and the adjacent Brandwand (massive fire wall) of the refined Enke-Fabrik, which throws considerable shade upon the plot, were additional challenges for the design.

The final result was a building formed by its surroundings. This particular typology is an alliteration of the classical Riegel, very common in Cottbuser Plattenbauten, with a two-storey pedestal and one extra volumen aligned to the neighbouring wall. Common terraces are formed in the interspaces, and open galleries connect both protuding blocks.

Masterplan with urban concept (architectural focus in light yellow)

The first two storeys harbour public and semipublic functions. Upper floors take up living (private) functions, including a private balcony for each appartment and common terraces.

The contrast between exposed concrete and corten steel mirrors the inner functions of the building on the facade and makes the building seem modern without giving up on Ostrows traditional, industrial character. The coloured, textile sun protection curtains are another nod to the industry of yore.

The contrast between exposed concrete and corten steel mirrors the inner functions of the building on the facade and makes the building seem modern without giving up on Ostrows traditional, industrial character. The coloured, textile sun protection curtains are another nod to the industry of yore.

The contrast between exposed concrete and corten steel mirrors the inner functions of the building on the facade and makes the building seem modern without giving up on Ostrows traditional, industrial character. The coloured, textile sun protection curtains are another nod to the industry of yore.

Left to right:

-1 Underground parking lot
0 Ground floor, supermarket
1 First floor, offices and medical practice
2+ Second floor, living

Elevation West (up) and Section North-South (down)

Elevation North (up) and Section East-West (down)

Aside from the further corroding surface of corten steel – which will slowly, but definitely, change the building’s appearance over time – the sliding, perforated elements for the balconies as well as daily activities on the open terraces make the building come to life thanks to its inhabitants. Precisely what the new quartier requires – life.