PRENZLAU CITY MUSEUM

EP4 URBAN DESIGN PROJECT
GASTPROF. BETTINA KRAUS
B.SC. – BTU COTTBUS-SENFTENBERG
08.2016 – 4. SEMESTER

EP4 URBAN DESIGN PROJECT
GASTPROF. BETTINA KRAUS
B.SC. – BTU COTTBUS
08.2016 – 4. SEMESTER

First of all, an abstract sculpture (pictured to the right) was to be completed, based upon a specific urban situation in the public space of Rome (Nolli map, 1748). The finished sculpture represents the sudden transition from a narrow alley to an intimate, hidden piazza in the form of a dynamic and, at the same time, tangible movement. This spatial situation was taken as an abstract inspiration for the later design.

First of all, an abstract sculpture (pictured above) was to be completed, based upon a specific urban situation in the public space of Rome (Nolli map, 1748). The finished sculpture represents the sudden transition from a narrow alley to an intimate, hidden piazza in the form of a dynamic and, at the same time, tangible movement. This spatial situation was taken as an abstract inspiration for the later design.

The aim of the architectural task was to activate the Prenzlauer Uferkante (lakeside), to redesign it attractively and make it accessible to the public.

The end product is a museum complex consisting of various free-standing volumes. The loosened up urban design was inspired by the fragmented Schwarzplan of the small city of Prenzlau  the historical centre was almost completely destroyed during WWII  and is intended to encourage visitors to interact directly with the open environment on the lakeside. The outdoor areas can also be used for exhibitions and leisure activities.

The function of the bodies always defines their outer shape. For example, a transparent bar separates the facility from the street while at the same time preserving the reference to the water. The round building houses the museum archive, the only programme not intended to be accessible to the public. A wide external staircase separates exhibition and open outdoor areas and offers seating for film evenings or opening speeches of the temporary exhibitions. The last floor of the four-storey exhibition building, which houses the permanent exhibition, offers a comprehensive view of Prenzlau. After all, it is all about the city.

The aim of the architectural task was to activate the Prenzlauer Uferkante (lakeside), to redesign it attractively and make it accessible to the public.

The end product is a museum complex consisting of various free-standing volumes. The loosened up urban design was based on the fragmented Schwarzplan of the small city of Prenzlau  the historical centre was almost completely destroyed during WWII – and is intended to encourage visitors to interact directly with the open environment on the lakeside. The outdoor areas can also be used for exhibitions and leisure activities.

The function of the bodies always defines their outer shape. For example, a transparent volume separates the facility from the street while at the same time preserving the reference to the water. The round building houses the museum archive, the only programme not intended to be accessible to the public. A wide external staircase separates exhibition and open outdoor areas and offers seating for film evenings or opening speeches. The last floor of the four-storey exhibition building, which houses the permanent exhibition, offers a comprehensive view of Prenzlau. After all, it is all about the city.

The aim of the architectural task was to activate the Prenzlauer Uferkante (lakeside), to redesign it attractively and make it accessible to the public.

The end product is a museum complex consisting of various free-standing volumes. The loosened up urban design was based on the fragmented 
Schwarzplan of the small city of Prenzlau – the historical centre was almost completely destroyed during WWII – and is intended to encourage visitors to interact directly with the open environment on the lakeside. The outdoor areas can also be used for exhibitions and leisure activities.

The function of the bodies always defines their outer shape. For example, a transparent volume separates the facility from the street while at the same time preserving the reference to the water. The round building houses the museum archive, the only programme not intended to be accessible to the public. A wide external staircase separates exhibition and open outdoor areas and offers seating for film evenings or opening speeches. The last floor of the four-storey exhibition building, which houses the permanent exhibition, offers a comprehensive view of Prenzlau. After all, it is all about the city.

Ground floor
1. Permanent exhibition (I-IV)
2. Temporal exhibition (I)
3. Archive (I-II)
4. Workshop, delivery (Underground + I)
5. Left to right: Entrance, conference room, cafeteria with terrace (I);
cloakroom, toilets, technical (Underground)

a. Green areas
b. Exhibition area (lower)

Ground floor

1. Permanent exhibition (I-IV)
2. Temporal exhibition (I)
3. Archive (I-II)
4. Workshop, delivery (Underground + I)
5. Left to right: Entrance, conference room, cafeteria with terrace (I);
cloakroom, toilets, technical (Underground)

a. Green areas
b. Exhibition area (lower)

Section S-01 (South-North)

Section S-02 (East-West)

Exploded axonometry