PavilLON DER REGIONEN

QUICK ‘N’ DIRTY PROJECT
PROF. MICHAEL SCHUMACHER 
M.SC. – LEIBNIZ UNIVERSITÄT HANNOVER
02.2021 – 3. SEMESTER

TEAMWORK WITH ALETTA BÜNTE

QUICK ‘N’ DIRTY PROJECT
PROF. MICHAEL SCHUMACHER 
M.SC. – LEIBNIZ UNIVERSITÄT HANNOVER
02.2021 – 3. SEMESTER

TEAMWORK WITH ALETTA BÜNTE

The first thing that strikes the visitor when entering the future Landesgartenschaugelände is the wonderful tree population and beautiful water bodies. The relationship of the pedestrian to the landscape was therefore central to our proposal. Furthermore, we strived after a striking architecture with the purpose of leaving a lasting impression on the visitor while being explicitly family-friendly at all times.

A relaxed approach to the main material (surface coated HPL-panels) led to a playful floor plan that is open on all sides and can be extended at will. Bordered by two groups of trees, the pavilion complements the landscape with flower-like canopies and yet stands out from its surroundings due to its cheerful colourfulness.

Location

Perspective of the pavilion interior

Wall-like elements consisting of overlapping, horizontal HPL-layers that gain stability through alternating arrangements are fixed into the seams of the hexagonal floor panels. They enclose a covered area that can be used for exhibitions and small events. An open kitchen with a south-facing terrace allows for additional leisure activities and invites visitors to stay longer.

Ground plan

Elevation Northeast (up) and Southeast (down)

“Flower” construction details and process

Section with structural detailing